Τετάρτη 5 Μαρτίου 2008

Το νερό νεράκι - Ακριβαίνει η άρδευση

Γιώργος Σουφλιάς

ImageΑκριβαίνει η άρδευση, επιδοτείται η σταγόνα

Από το 2010 οι Έλληνες αγρότες θα πληρώνουν το νερό που καταναλώνουν για τις καλλιέργειές τους, ανακοίνωσε χθες, εμμέσως πλην σαφώς, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, κ. Γιώργος Σουφλιάς. Ο Θεσσαλός υπουργός δεν έδωσε λεπτομερή στοιχεία για το πώς θα εφαρμοστεί η χρέωση στο νερό που προορίζεται για άρδευση, ήταν όμως κατηγορηματικός στο να θεσμοθετηθεί η χρέωση, καθώς κάτι τέτοιο επιτάσσει και η Οδηγία 2000/60 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, προανήγγειλε ειδικές ενισχύσεις από το Δ’ ΚΠΣ που θα επιδοτούν τη χρήση και την επέκταση της στάγδην άρδευσης.

«Απαιτείται κοστολόγηση των χρήσεων και έργων αξιοποίησης νερού και επιμερισμός του οικονομικού κόστους και οφέλους στις επιμέρους χρήσεις, σε συνδυασμό με σύστημα κινήτρων, επιδοτήσεων και αποζημιώσεων», ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησε ο κ. Γ. Σουφλιάς δίνοντας στη δημοσιότητα το Εθνικό Πρόγραμμα Διαχείρισης και Προστασίας Υδάτινων Πόρων.
Το πρόγραμμα προβλέπει την κατασκευή 20 μεγάλων και 250 μικρότερων υδροηλεκτρικών έργων, καθώς και την ολοκλήρωση του γιγαντιαίου προγράμματος κατασκευής λιμνοδεξαμενών και υδρευτικών/αρδευτικών φραγμάτων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (11 ήδη κατασκευαζόμενα, 87 με οριστικές εγκεκριμένες μελέτες, και 9 με εκπονούμενες ή προς ανάθεση μελέτες). Προβλέπει ακόμη την ολοκλήρωση της εκτροπής του Αχελώου προκειμένου να ξεδιψάσει η Θεσσαλία, αλλά και την κατασκευή φραγμάτων στον Πηνειό, τα οποία θα αξιοποιηθούν και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.